preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Uvodna riječ

Poštovani čitatelji!

Uvodno slovo započet ću citatom Seneke koji kaže: „ Kad poučavamo druge, učimo i sami.“ Tako je to bilo od davnina, a tako je i danas. Dobrih učitelja ima posvuda. Učitelji su i roditelji, prijatelji, svi s kojima smo u dodiru jer u životu iz svakog razgovora, svake situacije u kojoj se nađemo, ponesemo životno iskustvo.

Pojam učenja ipak se najviše veže uz školu i školstvo čiji početci u našim krajevima sežu u davnu 1836. godinu. Kroz proteklih 180 godina organiziranog školstva izmijenile su se generacije učenika i učitelja, pohabane su stotine školskih klupa, na školskim pločama ispisane tisuće znakova, u povijesti života ispisane brojne priče, a albumi slika prenose se iz ruke u ruku i vode nas na zanimljiva putovanja.

Obilježavajući 180. obljetnicu školstva u našem kraju, želimo zaviriti u svaki kutak prošlosti naše povijesti. Možda će se nekome to činiti jednostavno, ali nije nimalo lako ni sigurno. Na našoj internetskoj stranici i u ovom časopisu želimo dozvati sjećanja, uljepšati nekome dan, prisjetiti se događanja, reproducirati zvukove nekih davnih vremena da bismo s pažnjom i posebnom važnošću na trenutak ovjekovječili život škole. Krećemo u avanturu s puno želje, pozitivnih emocija  i dobrih vibracija, ali i s malo straha da nećemo uspjeti bogatu prošlost sažeti u nekoliko desetaka stranica, uz svu silu i napor koji smo spremni uložiti.

O prošlosti školstva govorio je projekt učenika koji su velikim entuzijazmom radili s knjižničarom. Rezultat istraživanja i rada je dokumentarni film.  Nikada se sve što je dio prošlosti ne može staviti u mali kutak jednog filma, predstaviti izložbom. Ali zapisi ostaju i treba ih čuvati. Ostaju u spomenicama, danas koristeći moderne tehnologije, na internetskim stranicama.

Škola nije samo učenje, učenici i učitelji nisu samo brojke, a školsko zvono nije ovdje da označi početak i kraj nastave. Škola su svakodnevne radosti i brige, uspjesi i padovi naših učenika, ljudski susreti, maštanja, prve dječje ljubavi, očekivanja i zabrinutosti roditelja. Naša škola su ljudi koji rado prenose znanje, voljni da ga prihvate, razmijene i oplemenjuju, da udahnu dušu u sve pore, da na svemu ostave otisak svojih stopala, ruku, srca i ostave trajan trag u pamćenju i iskustvu. Upravo po tome želimo biti prepoznatljivi i ostvariti svoju viziju – stvoriti školu u koju će svi dolaziti s veseljem, jer samo sretan, dobro motiviran i zadovoljan čovjek ne poznaje granice!

Školu trenutno pohađa 134 učenika u 8 razrednih odjela. U školi radi 17 učitelja, 3 stručna suradnika, 8 administrativno-tehničkih djelatnika te 3 pomoćnika u nastavi. Svi se trudimo da uvjeti rada u školi svakim danom postanu sve bolji, prateći napredak tehnike i uvođenjem novih, suvremenih metoda učenja. Rezultati rada koje postižu učenici i još više njihov uspješan nastavak školovanja dokaz su da učitelji rade s puno ljubavi i samoprijegornog rada.

Našu budućnost i razvoj temeljimo na mladim i obrazovanim ljudima. Krapinsko-zagorska županija i naša Općina Tuhelj prate i podupiru školske programe i aktivnosti. Školski odbor i Vijeće roditelja, ali i Vijeće učenika redovito prate aktivnosti škole, na čemu zahvaljujem svim članovima. Uspješno surađujemo s našim udrugama, a naši učenici su vrlo marljivi i aktivni njihovi članovi, oni su nositelji budućnosti i kontinuiteta njihovog rada. Dan Millman kaže: „Kad je učenik spreman, učitelj se pojavljuje posvuda.“ A u ovoj školi su učitelji posvuda da poučavaju, usmjeravaju, savjetuju učenike. Posebno se ponosimo njegovanjem našeg kajkavskog narječja i oživljavanja običaja našeg kraja čime doprinosimo očuvanju baštine i kulture. Građanski odgoj i rad na projektima sada su već tradicionalne aktivnosti koje provode učitelji i učenici više od deset godina. Iz svakog projekta izlazi neki trajni trag i doprinos za poboljšanje rada u školi, ali još više ostaju tragovi kako učiti i raditi zajedno, poštivati svakog sugovornika i suradnika, kako mijenjati radni prostor i okružje u kojemu živimo i radimo. Jedna smo od prvih škola u našoj županiji koja posvećuje više pažnje i organizira aktivnosti za darovite učenike. Inicijativom Županijskog stručnog vijeća matematike prošle godine pokrenut je Festival matematike koji je podržala Županija, a okuplja velik broj ekipa djece koji uživaju u matematičkim zadacima i igrama, dokazujući da je matematika radost, a ne bauk. Među prvima smo koji su se javljali našem Ministarstvu te eksperimentalno provodili programe i uvodili novine u nastavu. Provodimo preventivne programe i ponosimo se što smo škola nulte tolerancije na nasilje. Učenička zadruga „Kotaček“ počela je s radom 2014. godine i polako postaje prepoznatljiva po svojim svijećnjacima, košaricama i drugim proizvodima marljivih ruku malih zadrugara. Uredili smo naš mali školski vrt i brinemo da je okoliš ugodan za oko svakog dobrodošlog gosta škole. Naši su učenici vrlo kreativni i sudjelujemo na brojnim natjecanjima i smotrama.

Hvala svima koji su svojim angažmanom doprinose rezultatima koje postižu učenici i daju obol obilježavanju ove obljetnice. Kao što sam već rekla na početku - učitelji su svuda oko nas, samo ih trebamo prepoznati. Oni nude svoje znanje, a sami odabiremo hoćemo li ga uzeti ili ostaviti.

I na kraju ću izreći misli nepoznatog autora:

 „Svi smo mi učitelji. Nije upitno hoćemo li poučavati, već što ćemo poučavati.“

Uvjerena sam da ćemo svi zajedno, učitelji, roditelji, lokalna zajednica, nastaviti kročiti putem razvijanja pozitivnih vrijednosti kod djece kako bi postali marljivi, kompetentni u svom području rada i aktivni građani ove lijepe nam domovine.

 

Tuhelj, lipanj 2016.

Ravnateljica:

Snježana Romić, dipl. učiteljica


TEAMS - Virtualne učionice
Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju