preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Građanski odgoj i obrazovanje - EDC/HRE

Građanski odgoj i obrazovanje provodi se u našoj školi od 2004. godine kad su prvi učitelji prošli edukaciju za provođenje projekata Projekt građanin. Od tada se aktivne metode rada provode u nastavnom radu te se realizira Projekt građanin i modul nenasilnog rješavanja sukoba – Spajalice.

Građanski odgoj i obrazovanje uvršten je u godišnji plan i program 2008./2009. godine. Donošenjem Nacionalnog okvirnog kurikuluma 2010. godine postao je dio Kurikuluma škole.

Nastava Građanskog odgoja i obrazovanja usmjerena je na učenike kao aktivne članove razredne i školske zajednice kako bi postali aktivni i odgovorni građani.

Građanskim odgojem i obrazovanjem učenici/ce sustavno uče o tome što je vlast, koja je uloga vlasti, koja su prava i odgovornosti građana u demokraciji, na koji ih način i pod kojim uvjetima mogu koristiti. Takvim učenjem potrebno je osposobiti učenika za aktivnoga i odgovornoga građanina koji sudjeluje u razvoju demokratske građanske kulture ili etosa svoje škole, mjesta, države, Europe i svijeta, odnosno za nositelja vlasti jer je ustavna demokracija takav model vlasti u kojoj su građani politički subjekti, a to znači – nositelji vlasti.

Građanski odgoj i obrazovanje provodit će se u školi tijekom 2014./2015. godine:

  • Eksperimentalno u 8. razredu
  • obvezno međupredmetno od 1. do 8. razreda
  • kroz Projekt građanin
  • kao izvannastavna aktivnost od 5. do 8 razreda

Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 12. rujna 2014. odobreno nam je provođenje Eksperimentalnog izbornog programa Građanskog odgoja i obrazovanja za 8. razred osnovne škole u školskoj godini 2014./2015.

Iz POPISa ŠKOLA za provedbu Eksperimentalnog izbornog programa Građanskog odgoja i obrazovanja za 8. razred osnovne škole u školskoj godini 2014./2015.

21.

OŠ Lijepa naša Tuhelj, Tuhelj 54, 49 215 Tuhelj

 

 

 

 

 


 

 


 


TEAMS - Virtualne učionice
Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju