preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Vijesti

25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta

Autor: Administrator , 10. 12. 2014. 21:20

Prije 25 godina svijet  je obećao djeci:  učinit  će  sve što je u njegovoj  moći da bi zaštitio i promicao prava djece kako bi preživjela i napredovala, učila i rasla, kako bi se njihovi glasovi čuli i kako bi iskoristila svoj puni potencijal.

Ove godine, obilježili smo 25. obljetnicu Konvencije.

Unatoč sveukupnim uspjesima i pravima koja imaju i dalje je mnogo djece koja su ostala nezaštićena, pate zbog siromaštva, beskućništva, zlostavljanja, zanemarivanja, bolesti koje se mogu prevenirati, nejednakih mogućnosti pristupa obrazovanju i pravosudnih sistema koji ne prepoznaju njihove posebne potrebe. Stari izazovi u kombinaciji s novim problemima lišili su mnogo djece od njihovih prava i koristi napretka.

Konvencija o pravima djeteta utvrđuje obaveze vlada i predstavnika vlasti ali i obaveze svih članova društva jer se njezini standardi mogu ostvariti samo ako ih poštuju svi – roditelji, drugi članovi obitelji i društva: svi koji rade u školi, u drugim javnim ili privatnim institucijama, u službama za djecu, na sudovima i na svim razinama vlasti.

Djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje i da se ono uzme ozbiljno ali imaju i obavezu poštivati prava drugih, posebno roditelja. Obveza promicanja i zaštite prava ostvaruje se kroz obvezu država da donose zakone i vode politiku kojom će u potpunosti implementirati Konvenciju. Kao rezultat, Konvencija je inspirirala proces nacionalnih pravnih implementacija i društvenih promjena diljem svijeta. Lokalne i nacionalne vlasti donesle su zakone kako bi se u obzir uzeli najbolji interesi djece i kako bi se usvojile politike koje promiču ostvarenje dječjih prava.

Učenje o dječjim pravima osposobljava djecu i roditelje da učine promjenu u njihovoj neposrednoj okolini i svijetu u cjelini kako bi se osiguralo potpuno ostvarenje dječjih prava. Dječja prava su ljudska prava pa je i edukacija o njima posebna komponenta učenja o ljudskim pravima. Edukacija o dječjim pravima promiče viziju, sadržanu u Konvenciji: dijete mora biti u potpunosti spremno živjeti individualni život u društvu i biti odgojeno u duhu ideala zastupljenih u Povelji Ujedinjenih naroda, posebno u duhu mira, dostojanstva, tolerancije, slobode, jednakosti i solidarnosti. 

Galerija slika


 

 [više]

Dan tolerancije

Autor: Administrator , 10. 12. 2014. 21:12

Na prijedlog Opće skupštine Ujedinjenih naroda 16. studenog obilježava se MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE. To je dan kada se diljem svijeta podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Tijekom cijelog tjedna u školi su se s učenicima provodile radionice i izrađivali su se plakati s porukama o toleranciji, kao poštivanju, prihvaćanju i uvažavanju bogatstva različitosti. Cilj radionica bio je potaknuti učenike na razmišljanje o prihvaćanju ljudi koji se po nekim osobinama razlikuju od većine, potaknuti razvoj empatije, te razmišljanja o tome kako pomoći osobama s posebnim potrebama.

Ove godine je Dan tolerancije realiziran u sklopu projekta „Baltazar“ koji je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije.

Galerija slika


 

 [više]

 Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju