preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

 

Ljetna akademija jugoistočne Europe: Ljudska prava na djelu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 10. 9. 2012. 21:52

Crna Gora bila je domaćin Ljetne akademije jugoistočne Europe: Ljudska prava na djelu. Ljetna akademija SEE održana je od 20. do 28. lipnja 2012. godine u Cetinju u organizaciji Ministarstva prosvjete i znanosti Crne Gore, Ureda za obrazovne usluge Crne Gore, Vijeća Europe (VE) i Europskog Wergeland centra.

Cilj Akademije bio je jačanje kapaciteta školskih čelnika, nastavnika i predstavnika iz nevladinih i roditeljskih udruga za provedbu i promicanje obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, načela i prakse u svojim školama i lokalnim zajednicama. Zato su sudionici Akademije bili timovi od 3 člana iz škole (ravnatelj/ica, nastavnik/ica i predstavnik roditelja ili nevladine organizacije) koja je predstavljala svoju zemlju. Sudjelovali su timovi iz 11 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i Kosovo.

Rad na Ljetnoj akademiji temeljio se na praksi Vijeća Europe u skladu s Poveljom Vijeća Europe o odgoju i obrazovanju za demokratsko građanstvo (EDC) i Obrazovanja za ljudska prava (HRE) i na temelju priručnika Vijeća Europe za obrazovanje stručnjaka i predstavnika zajednice iz jugoistočne Europe. Radni jezik bio je engleski, a trening je provodio međunarodni tim vrlo iskusnih i priznatih trenera/stručnjaka u području obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Tijekom rada na Akademiji razmijenjena su iskustava dobre prakse u provođenju obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo te su se timovi između zemalja sudionica povezali i dogovorili buduću suradnju.

Dio programa bio je razvoj Akcijskog plana za svaki tim za provedbu po povratku, s konkretnim aktivnostima i projektima za poticanje obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava.

 


 

TIM OŠ LIJEPA NAŠA TUHELJ

Naša škola primjenjuje obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo od 2004. godine. Škola je sa zadovoljstvom i ponosom prihvatila ponudu gospođe Nevenke Lončarić-Jelačić više savjetnice za nacionalne programe iz AZOO da predstavlja Hrvatsku na Ljetnoj akademiji čiji je jedan od organizatora bilo Vijeće Europe. Tim škole predstavljale su Natalija Knezić-Medvedec, ravnateljica škole, Snježana Romić, učiteljica razredne nastave, Ljiljana Žegrec, učiteljica engleskog jezika (predstvanica Društva „Naša djeca“ Tuhelj).

 


 

Prezentacija o radu na Ljetnoj akademiji

Na sjednici Učiteljskog vijeća 28.kolovoza 2012. godine    ravnateljica Natalija Knezić-Medvedec, učiteljice Snježana Romić i Ljiljana Žegrec prezentirale su svoj rad na Ljetnoj akademiji jugoistočne Europe: Ljudska prava na djelu. Slikom i riječima prenijele su učiteljima svoj boravak i rad na Cetinju. Izrazile su ponos što su predstavljale Hrvatsku. Rad je bio dinamičan i cjelodnevan. Sve ti članice tima bile su vrlo aktivne i dobro surađivale s ostalim sudionicima i trenerima iako je radi jezik bio engleski. Stekle su poznanstva sa sudionicima iz drugih zemalja i uspostavile kontakte za buduće suradnje.Učitelji su pozorno pratili njihova izlaganja o odgoju i obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava kako bi nadopunili svoje dosadašnje spoznaje o radu na tom području. Vrlo aktivno i živahno sudjelovali su malim aktivnostima – igrama koje će moći odmah primijeniti u razredu. Ravnateljica je prezentirala Akcijski plan koji su kao tim pripremile tijekom sudjelovanja u Cetinju. Sama prezentacija prvi je korak u realizaciji Akcijskog plana. Slijede daljnje radionice u koje će se uključiti razrednici od 3. do 8. razreda i drugi zainteresirani učitelji kako bi usavršili svoje vještine rada u provođenju građanskog odgoja i obrazovanja u razredu.

 
 

 [više]

 Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju