preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

vijesti

Savjeti roditeljima

Autor: Administrator , 6. 2. 2015. 11:51

       ZAŠTITITE DIJETE OD RIZIKA KOJE NOSI KOMUNIKACIJA S NEPOZNATIMA

  1. Poštujte djetetovo pravo na privatnost, ali morate znati s kim ono komunicira putem mobitela i interneta, odnosno putem e-maila i bloga. Baš kao što želite znati s kim se druži u parku i na igralištu, treba vas zanimati i s kim kontaktira putem ovih medija.
  2. Ako dijete smanjuje ton mobitela, skriva se od vas kad čita i šalje poruke, ne dopušta da posjećujete njegov blog i briše e-mail poruke, razgovarajte s njim o tome s kim se dopisuje.
  3. Upozorite dijete da ne ulazi u komunikaciju s nepoznatim osobama jer se one mogu lažno predstaviti.
  4. Obratite pažnju na noćno komuniciranje vašeg djeteta putem mobitela i interneta, pratite njegove troškove – razgovara li više nego što to može s bonom koji ste mu kupili. Upozorite ga da ne prima bonove za mobitel od nepoznatih osoba, jer ne može znati kakve su njihove namjere.
  5. Upozorite ga da nepoznatima ne daje podatke o sebi, obitelji i prijateljima, da im ne otkriva svoje prezime, adresu, ni školu koju pohađa, kao i da im ne šalje fotografije jer zlonamjerna osoba to može zlorabiti.
  6. Važno je da dijete zna da ćete ga zaštititi i da vam se može obratiti za pomoć čak i kad je učinilo nešto nedopušteno. Uzajamno povjerenje olakšat će razgovor s djetetom o SMS, MMS i e-mail porukama koje ono prima i šalje.
  7. Ako vaše dijete dobiva prijeteće poruke i pornografske slike ili se od njega traži da šalje svoje slike, odmah obavijestite policiju. Sačuvajte podatke i fotografije na mobitelu ili računalu jer će to olakšati otkrivanje počinitelja.
  8. Nikako nemojte sami pokušavati otkriti tko prijeti djetetu jer ćete time onemogućiti policiju u pribavljanju dokaza – ako počinitelj shvati da mu pokušavate utvrditi identitet, uništit će sve dokaze o ostvarenim kontaktima s djetetom.

 

 [više]

 Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju