preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

 > Naslovnica
Dobro došli na stranice OŠ Lijepa naša


Vijesti

Dvodnevna terenska nastava 8. razreda u Vukovar

Autor: Administrator , 7. 2. 2017.

U sklopu projekta „Posjet učenika 8. razreda Vukovara“ naši su osmaši boravili u Vukovaru 30. i 31. siječnja 2017. godine. Tijekom dva dana učenici su posjetili i upoznali najznačajnije kulturno-povijesne lokacije grada Vukovara i vukovarskog kraja od njegovih najranijih naseljavanja pa do kraja Domovinskog rata. Posjetili su: Muzej grada Vukovara, Muzej Vučedolske kulture, vojarnu, bolnicu, Memorijalno groblje, Ovčaru, Trpinjsku cestu i rodnu kuću hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke. Iz Vukovara su se učenici u pratnji razrednika Augustina Knežića i učiteljice Vlatke Matečić vratili puni dojmova, obogaćeni slikama koje će stalno živjeti u njima i koje će zauvijek biti utkane u svakodnevicu života, gradeći životne stavove i propitkujući njihove moralne vrijednosti.

Galerija slika

Posjet Vukovaru

Na put smo krenuli u ranim jutarnjim satima i uz dva kratka stajanja stigli na parkiralište bivše vojarne u 8.30 sati. Zgrada spomenute vojarne je preuređena u hostel Dubrovnik u kojem smo bili smješteni. Nakon okrjepe i kratkog odmora, u konferencijskoj dvorani spomenutog hostela, učenici su putem dokumentarnih filmova, power point prezentacija i jezgrovitih izlaganja naših domaćina-predavača upoznati s uzrocima, tijekom i posljedicama Domovinskog rata, kao i sa svim ratnim strahotama koje su pogodile grad Vukovar i njegovu okolicu u razdoblju kasnog ljeta i jeseni 1991. godine.

Tog prvog dana, nakon predavanja, uputili smo se u Muzej grada Vukovara, smješten u obnovljenom dvorcu Eltz, i u Muzej Vučedolske kulture. Uz stručno vodstvo razgledali smo izložbeni postav oba muzeja dobivši tako sažet i jasan pregled života i djelovanja, kako pojedinaca, tako i cijelih ljudskih zajednica kroz dugačka povijesna razdoblja, shvativši njihova značenja i utjecaje ne samo na područje Hrvatske, već i na cjelokupni europski kulturni prostor. Dan smo završili plesom i zabavom u disco klubu.

Drugi dan je bio posvećen mjestima obilježenim Domovinskim ratom.

Prvi po redu je bio muzejski prostor Mjesto sjećanja – vukovarska bolnica 1991. smješten u podrumu danas obnovljene Opće bolnice Vukovar. Prije obilaska muzeja pogledali smo kratki film o Domovinskom ratu u kojemu se vidjelo kako je bolnica izgledala prije njezinog razaranja. Razgledali smo podrumske prostorije koje su tijekom tri mjeseca bile jedini dom brojnim ranjenicima, djeci i civilima, usput slušajući snimljeni glas govora Siniše Glavaševića, novinara tadašnjeg Radio Vukovara, kako bodri svoje Vukovarce u vremenu okupacije njihovog grada.

Tijekom vožnje prema Memorijalnom groblju učenicima je predstavljen i objašnjen Put spasa – kukuruzni put, koji je za vrijeme rata bio jedina poveznica između okupiranog Vukovara i slobodnih Vinkovaca, put koji je spasio živote brojnih civila i vojnika.

Uslijedio je, zatim, posjet Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.  Na njemu su pokopani svi poginuli tijekom agresije na Vukovar. Nakon što je 1998. godine ekshumirano 938 tijela, na jednom dijelu groblja je postavljeno isto toliko bijelih križeva. Između bijelih križeva i ostalog dijela groblja, 2000. godine je postavljen spomenik u obliku zračnog križa u čijem središtu gori vječno svjetlo. U čast svim žrtvama Domovinskog rata, učenici su zapalili svijeće.

Nakon groblja, mjesto posjeta bila je Ovčara, poljoprivredno imanje poduzeća Vupik, koje je tijekom Domovinskog rata pretvoreno u logor. Tamo su pripadnici Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studeni 1991. godine ubili 261 osobu dovedenu iz vukovarske bolnice, većinom ranjenike i medicinske djelatnike. U Spomen domu Ovčara otvorenom 2006. godine, susreli smo se s licima i imenima stradalnika, projiciranih na zidovima i podu bivšeg hangara.

Na redu je bila Trpinjska cesta i posjet Spomen domu hrvatskih branitelja u Borovom Naselju. To je mjesto gdje su naši branitelji predvođeni legendarnim zapovjednikom Blagom Zadrom neprijatelju nanijeli teške gubitke u tehnici. Uništena su 62 neprijateljska tenka. Cesta danas nosi naziv Groblje tenkova. 

Ponovno smo se vratili u vojarnu u kojoj je uz hostel smješten i Memorijalni centar Domovinskog rata. Uz stručno vodstvo pogledali smo izložbu Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar u kojoj je kronološki prikazano 90 dana okupacije Vukovara i opisano što se tijekom svakog dana okupacije događalo. Uvjerili smo se kakvo su oružje imali hrvatski branitelji, ručno izrađeno od materijala iz svakodnevne uporabe, u odnosu na super moderno naoružanje Jugoslavenske narodne armije, tadašnje 4. vojne sile u Europi. Upoznali smo se s različitim vrstama mina i izgledom jednog od brojnih srpskih koncentracijskih logora u kojima su tijekom Domovinskog rata bili zatočeni i mučeni brojni hrvatski branitelji i civili. 

Terenska nastava je završena posjetom rodnoj kući Lavoslava Ružičke koja je pretvorena u spomen muzej u čast hrvatskom nobelovcu. Upravo je u njemu održan kviz znanja na temu Domovinskog rata i bitke za Vukovar. Na kvizu su sudjelovale sve škole koje su toga dana završavale s terenskom nastavom. Našu su školu zastupale učenice Veronika Barlović i Veronika Iveković, pokazavši zavidno znanje, osvojivši visoko 3. mjesto.

Iz Vukovara smo se vratili puni dojmova, obogaćeni slikama koje će stalno živjeti u nama i koje će zauvijek biti utkane u svakodnevicu naših života, gradeći naše životne stavove, propitkujući naše moralne vrijednosti.

Augustin Knežić, prof. povijesti i geografije
Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju