preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Međunarodni projekt JEZIK GRANICE BRIŠE I POVEZUJE NAS VIŠE

Jezik granice briše i povezuje nas više - digitalna zbirka radova

Prijavom na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja 2019. godine, OŠ Lijepa naša odobreno je 14.425 kn za provođenje međunarodnog projekta Jačanja prekogranične suradnje učenika i učitelja OŠ Lijepa naša i Tržišće iz Republike Slovenije JEZIK GRANICE BRIŠE I POVEZUJE NAS VIŠE.

Cilj projekta je upoznavanje sličnosti u jezičnom izričaju, pronaći jezične različnosti i sličnosti hrvatskog i slovenskog jezika te ih objediniti na engleskom jeziku koji je jezik sporazumijevanja današnjih mladih generacija. Projektom se povezuje jezik djece Slovenije i Hrvatske koji ima podudarnosti u mnogim riječima te olakšava međusobno sporazumijevanje. Ujedno učenici traže kratke priče ili legende iz svog okružja te upoznaju kulturu i običaje drugih. Riječi, legende i priče prikazuju slikama i tekstovima. 

Učiteljica Pavica Iveković voditeljica je projekta u OŠ Lijepa naša, a Irena Klukej je voditeljica projekta u OŠ Tržišće.

Prvi susret učenika i učitelja OŠ Lijepa naša i OŠ Tržišće u sklopu provođenja projekta Jezik granice briše i povezuje nas više uspješno je odrađen 5.prosinca.

Dočekali smo naše partnere u Kumrovcu gdje smo uz stručno vodstvo razgledali Etno selo Kumrovec. Učenici obje škole sudjelovali su u dvije zanimljive radionice, izradi tradicijskog cvijeća od krep papira i radionici krasopisa. Djeca su aktivno sudjelovala s velikom znatiželjom i otvorenošću. U sporazumijevanju nije bilo poteškoća i već sada možemo reći da nemamo jezičnih barijera, odnosno, ako se i nađu brzo ih prevladamo. Nakon kraćeg odmora u školi gosti/partneri uputili su se prema Velikom Taboru gdje su razgledali muzejski postav i poslušali legendu o Veroniki Desinićkoj koja je poznata i u njihovom kraju.

Daljnji je zadatak traganje za riječima i legendama te stvaralački rad u svakoj školi.

Zbog nastale epidemiološke situacije u ožujku 2020. godine vrijeme realizacije projekta je produljeno do kraja godine, a završetak očekujemo krajem veljače/početkom ožujka 2021. godine.


TEAMS - Virtualne učionice
Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju