preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

 > Naslovnica
Dobro došli na stranice OŠ Lijepa naša


Vijesti

Kak se negda živelo (bake i djed gosti u 3. razredu)

Autor: Administrator , 2. 3. 2018.

Učenici 3. razreda upravo uče o prošlosti i zato smo odlučili  pozvati u goste djedove i bake. Oni najbolje znaju kak se negda živelo.

Taj utorak ujutro s veseljem smo dočekali Petrinu prabaku Anku, Patricijinu baku Milkicu i Vitinog djeda Rudu. Oni su nam ispričali puno priča o svom djetinjstvu, a učenike je najviše zanimalo kako je izgledalo školovanje prije 50 godina. Saznali smo da je prije sve bilo drugačije, od velikog broja učenika u jednom razredu, strožih učiteljica, do toga da nisu postojale knjige nego pločice za pisanje. Prisjetili su se i „packi“ koje su se u školi dobivale za kaznu. Djeca su tada trebala više raditi kod kuće i pomagati svojim obiteljima.

Prabaka Anka i baka Milkica s veseljem su se kroz priče vraćale u svoje djetinjstvo, a djed Ruda koji izrađuje drvene predmete i igračke te njeguje stare običaje kroz svoju Etno udrugu „Kolovrat“ donio je starinske igračke za djecu, ručno rađene košarice i cvjetove od krep papira. Objasnio je da su djeca nekada sama sebi izrađivala igračke od materijala koji su imali kod kuće i da su u tome bili jako vješti. U vremenu kada nisu postojali mobiteli i računala ljudi su se puno više družili.

U ugodnom druženju i igranju brzo su nam proletjela dva školska sata. Hvala našim gostima što su nam približili svoje djetinjstvo i podsjetili nas da moramo čuvati i cijeniti svoju prošlost i pretke.

Galerija slika


 
Korisni linkovi
izreke

"Onaj tko se usudi poučavati nikada ne smije prestati učiti."

(John Cotton Dana)

"Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki."

(Aristotel)

"Učitelj - zanimanje koje poučava sva druga zanimanja."

(Anonimni autor)

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj / Tuhelj 54, HR-49215 Tuhelj / os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr / ured@os-lijepa-nasa-tuhelj.skole.hr
preskoči na navigaciju